Mary-Kate a Ashley Olsen

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/olsen-twins-then-and-now.jpg?ver=0

Dvojčata Mary-Kate a Ashley Olsen se narodila 13.6.1986 v Sherman Oaks, v Kalifornii. Otec se jmenuje David a matka Jarnette Fuller. Mají staršího bratra Trenta a mladší sestru Elizabeth, která se také věnuje herectví. V roce 1995 se jejich rodiče rozvedli a otec se znovu oženil. Z jeho druhého manželství mají dva nevlastní sourozence, sestru Taylor a bratra Jakea. Sestry Olsenovy a jejich sourozenci mají norské předky z otcovy strany.

Svou kariéru započala dvojčata společně ve věku devíti měsíců, kdy byly obsazeny do role Michelle Tanner v sitcomu Plný dům. V tomto seriálu účinkovaly od roku 1987 až do roku 1995, kdy byl seriál zrušen. V roce 1993 založila dvojčata společnost Dualstar, která jim produkovala řadu filmů, ve kterých si sestry zahrály. Mezi jejich nejznámější filmy patří Malé dohazovačky, Výlet do Paříže, Sestry v akci, Sestry v Londýně, Sestry na Bahamách, Výlet do Říma nebo Jeden den v New Yorku. Po Plném domě se objevily v dalších dvou sitcomech, Dvě z jednoho těsta a Tak málo času, který u nás vysílali na Jetixu (dříve Fox Kids). Také mají vlastní kreslený seriál Mary-Kate a Ashley v akci, ve kterém si své stejnojmenné hrdinky nadabovaly. Natočily i několik videofilmů pod názvem The Adventures of Mary-Kate & Ashley, což byla krátká hudební videa se záhadnou zápletkou a dvojčata si v nich hrála na malé detektivky a You're Invited to Mary-Kate & Ashley's..., což byla také krátká hudební videa, ve kterých vás dvojčata zvou např. na narozeninovou party nebo na módní přehlídku .

Z jejich jmen se stala značka a nezůstaly jen u filmů a seriálů. Pod svou značkou prodávají i oblečení, boty, kabelky, klobouky, knihy, kosmetiku, parfémy, časopisy, stolní hry, panenky, plakáty, kalendáře a dokonce i telefony a CD přehrávače. V dětství společně i nazpívaly a vydaly 9 hudebních CD. V roce 2004 bylo jejich bohatství odhadováno na 137 miliónů dolarů.

V roce 2004 společně dvojčata natočila svůj poslední film Jeden den v New Yorku. Ashley se rozhodla, že už točit filmy nechce, ale Mary-Kate se ještě objevila např. ve filmech Warholka (ze kterého byla ale její scéna nakonec vystřižena), Bláznovství a Netvor. A zahrála si i menší role v seriálu Tráva a Samantha Who?.

Když dvojčata dospěla a přestala se věnovat herectví, objevila v sobě velký zájem o módu. The New York Times označil Mary-Kate za módní ikonu a průkopnici "homeless" stylu. Tento styl zahrnuje obrovské sluneční brýle, boty, vytahané svetry a trička a vlající sukně. V roce 2006 se stala dvojčata tvářemi luxusní módy Badgley Mischka. Sestry prodávaly oblečení pro dívky ve věku od čtyř do čtrnácti let v síti obchodů Wal-Mart pod značkou "Mary-Kate and Ashley: Real fashion for real girls". Ale v roce 2007 založily svou novou módní značku "Elizabeth & James", kterou pojmenovaly po svých vlastní sourozencích. V roce 2008 vydaly knihu Influence, ve které je soubor rozhovorů se spoustou důležitých lidí z oboru módy.

V roce 2004 Mary-Kate oznámila, že nastupuje na léčbu, protože trpí mentální anorexií. V roce 2007 byla hospitalizována kvůli infekčnímu onemocnění ledvin. Mary-Kate randila s několika významnými muži. V letech 2006-2007 chodila s Mawellem Snowem, což je mladší bratr umělce Dashe Snowa. Od roku 2008 byl jejím přítelem umělec Nate Lowman, ale v roce 2010 se rozešli. A v květnu 2012 začala Mary-Kate randit s o 16 let starším Olivierem Sarkozym, nevlastním bratrem bývalého prezidenta Francie. 2. března 2014 bylo oznámeno, že jsou zasnoubeni.

Ashley v roce 2009 podala žalobu na bulvární tisk National Enquirer, který ji zobrazil jako drogově závislou. Od roku 2008 do roku 2011 Ashley randila s Justinem Barthou.

 

Filmografie dvojčat

Televizní seriály a filmy
Rok Název Role Mary-Kate Role Ashley Poznámky
1987–1995 Plný dům
Michelle Tanner (shared role)
191 episodes
1992 Hangin' with Mr. Cooper
Michelle Tanner (shared role)
Episode: "Hangin' With Michelle" (1.02)
1992 Utíkáme k babičce Sarah Thompson Julie Thompson TV movie
1993 Měsíční kámen Kelly Farmer & Young Aunt Sophia Lynn Farmer & Young Aunt Agatha TV movie
1994 Jak byl dobyt západ Jessica Martin Suzy Martin TV movie
1994 Mallí rošťáci Twin #2 Twin #1 Cameo role
1994–1997 The Adventures of Mary-Kate & Ashley Herself Herself Video series, 11 videos
1995 Malé dohazovačky Amanda Lemmon Alyssa Callaway  
1995–2000 You're Invited to Mary-Kate & Ashley's... Herself Herself Video series, 10 videos
1997 Sister, Sister Herself Herself Episode: "Slime Party" (4.21)
1998 Táta z billboardu Tess Tyler Emily Tyler  
1998 All My Children Herself Herself 1 episode, October 29, 1998
1998–1999 Dvě z jednoho těsta Mary-Kate Burke Ashley Burke 1 season
1999 Výlet do Paříže Melanie "Mel" Porter Allyson "Ally" Porter  
1999 Gólová výměna Sam Stanton Emma Stanton TV movie
2000 Sedmé nebe Carol Murphy Sue Murphy Episode: "Gossip" (5.08)
2000 Sestry v akci Maddie Parker Abby Parker  
2001 Sestry v Londýně Chloe Lawrence Riley Lawrence  
2001–2002 Tak málo času Riley Carlson Chloe Carlson 1 season
2001 Sestry na Bahamách Madison Stewart Alex Stewart  
2001–2002 Mary-Kate a Ashley v akci! Misty (voice) Amber (voice) Animated series, 1 season
2002 První jízda Kylie Hunter Taylor Hunter  
2002 Výlet do Říma Charli Hunter Leila Hunter  
2003 Výzva Shane Dalton Elizabeth "Lizzie" Dalton  
2003 Charlieho andílci: Na plný pecky Future Angel Future Angel Uncredited cameo
2004 Simpsonovi Herself (voice) Herself (voice) Episode: "Diatribe of a Mad Housewife" (15.10)
2004 Jeden den v New Yorku Roxanne "Roxy" Ryan Jane Ryan Main roles

 

Filmografie Mary-Kate

Rok Název Role Poznámky
2006 Warholka Molly Spencer/Art Gallery Patron  
2007 Tráva Tara Lindman TV series (8 episodes)
2008 Samantha Who? Natalie Episode: "Help!"
2008 Bláznovství Union  
2011 Netvor Kendra Hilferty  

 

Fotogalerie

MARY-KATE A ASHLEY SE SVOU RODINOU
(Zleva: sestra Elizabeth
, Mary-Kate, matka Jarnette, Ashley a bratr Trent)

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/Elizabeth-Olsen-and-famil-008.jpg?ver=0

(Zleva: otec David, jeho manželka McKenzie, nevlastní bratr Jake, nevlastní sestra Taylor, Mary-Kate, Ashley, sestra Elizabeth a bratr Trent)

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/Family20olsen.jpg?ver=0

 

MARY-KATE A ASHLEY NA MÓDNÍ PŘEHLÍDCE

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/Mary-Kate-Ashley-Olsen.jpg?ver=0

 

MARY-KATE VE FILMU BLÁZNOVSTVÍ

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/4.jpg?ver=0

 

MARY-KATE V SERIÁLU TRÁVA

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/Mko.jpg?ver=0

 

MARY-KATE VE FILMU NETVOR

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/B0052QXAEK_Beastly_UXSY1._SL940_.jpg?ver=0

 

MARY-KATE A ASHLEY S MLADŠÍ (AČ VYŠŠÍ) SESTROU ELIZABETH :-)

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/elizabeth-olsen-435.jpg?ver=0

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/1323193925_ashley-olsen-elizabeth-olsen-mary-kate-olsen-lg.jpg?ver=0

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/imagen12.jpg?ver=0

 

MARY-KATE SE SVÝM SNOUBENCEM OLIVIEREM SARKOZYM

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/o-MARY-KATE-OLSEN-OLIVIER-SARKOZY-facebook.jpg?ver=0

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/1024.OlivierSarkozy.MaryKateOlsen.knicks.jc.3313.jpg?ver=0

 

ASHLEY SE SVÝM BÝVALÝM PŘÍTELEM JUSTINEM BARTHOU

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/8547_ashley-olsen-y-justin-bartha-en-una-fiesta.jpg?ver=0

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/ashley-olsen-justin-bartha-art-of-elysium-05.jpg?ver=0

 

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/olsenn3.jpg?ver=0

 

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/To_Grandmothers_House_We_Go.jpg?ver=0http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/Double_Double_Toil_and_Trouble.jpg?ver=0http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/How_the_West_Was_Fun.jpg?ver=0

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/It_takes_two.jpg?ver=0http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/Billboard_Dad.jpg?ver=0http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/switchinggoals.jpg?ver=0

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/Passport_to_Paris.jpg?ver=0http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/085393723620f.jpg?ver=0http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/Holiday_in_the_Sun.jpg?ver=0

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/Winning_London.jpg?ver=0http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/SoLittleTime.jpg?ver=0http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/1326795775_getting-there-2002.jpg?ver=0

http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/713b44e440e6435acbe738c50d7.jpg?ver=0http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/The_Challenge_film.jpg?ver=0http://img98.rajce.idnes.cz/d9801/9/9621/9621761_60867da395c0d35c607fec465ec6b39e/images/503_1.jpg?ver=0